• Loading Quotes...
 • Over Eliane Dosker

  “Waarom ik mediator ben geworden? Het is de combinatie van zakelijke scherpte en menselijke verbinding waar ik veel energie uit haal. Al in 2004, toen ik voor het eerst optrad als bemiddelaar, zag ik hoe mensen uit hun verkilde communicatie en hun verstarring kunnen komen. Als ze daartoe met goede vragen worden uitgenodigd. Betrokkenen zelf de verantwoordelijkheid laten nemen om het conflict op te lossen levert naar mijn ervaring meestal blijvende verbetering op.“

  – Eliane Dosker –

  Door de opeenvolging van banen in de advocatuur, het bedrijfsleven en de rechterlijke macht heb ik de krachtenvelden die een rol spelen bij conflicten vanuit verschillende perspectieven ervaren. Binnen die krachtenvelden ken ik de rollen van de manager en die van de professional van binnenuit.

  Na het afronden van mijn rechtenstudie en het behalen van een Europese postdoc ben ik mijn loopbaan begonnen als advocaat. Bij De Brauw Blackstone Westbroek, een van de kantoren aan de Zuidas. Daar heb ik me beziggehouden met fusies en overnames, met ondernemingsrecht in brede zin en met de algemene civiele procespraktijk. Ik heb daar gemerkt hoe boeiend onderhandelingsprocessen vaak zijn en hoe groot de invloed is van de verhouding tussen de hoofdrolspelers. De chemie tussen hen, de sfeer, de mate van vertrouwen. En hoe allerlei omstandigheden de uitkomst mede kunnen bepalen; tijdsdruk, cultuurverschillen, persoonlijke omstandigheden. Niet altijd rationeel, wel superbelangrijk.

  Na ruim vijf jaar in de advocatuur ben ik verder gegaan bij KLM, eerst als jurist en vervolgens als teammanager en Hoofd juridische zaken. Het was de tijd van de fusiebesprekingen met andere Airlines, die heeft uitgemond in de overeenkomst met Air France. Als jurist en teammanager merkte ik hoe belangrijk onze persoonlijke verhouding was met de managers in de operatie; het vertrouwen dat ze in ons als juristen stelden en het vertrouwen dat wij konden hebben dat zij op tijd aan de bel zouden trekken.

  Sinds 2007 ben ik rechter. Ook in deze rol zit mijn kracht vooral in het gesprek, in dit geval het gesprek met de mensen op zitting. Wat is er allemaal gebeurd en waar willen partijen heen met hun vordering en verweer. En dat allemaal in een constructieve sfeer. Op die manier probeer ik ook draagvlak te creëren voor de beslissing die ik uiteindelijk zal nemen. Zorgen dat de mensen zich echt gehoord weten en dat ze de overtuiging hebben dat alles wat voor hen belangrijk is, is besproken en is en door de rechter is gehoord.  Oprechte aandacht en interesse, gekoppeld aan professionaliteit. Daar zit mijn kracht en het plezier dat ik uit mijn werk haal.

  In 2015 heb ik de overstap gemaakt naar mediation en werk ik daarnaast als rechter op freelance basis (rechter-plaatsvervanger) bij de rechtbank Amsterdam.

  In 2015/2016 heb ik de opleiding tot professioneel mediator gevolgd bij het Centrum voor Conflicthantering in Haarlem. Daarna volgde de specialisatie arbeidsmediaton bij het MTi  in Amersfoort.

  Sinds 2016 ben ik opgenomen in het register van de beroepsorganisatie als MfN registermediator. Afhankelijk van de aard van de mediation, het aantal deelnemers en andere factoren werk ik soms in samenwerking met een co-mediator uit mijn netwerk.

  Sinds mei 2018 werk ik daarnaast als vaardighedentrainer voor de Beroepsopleiding Advocaten. Een mooie rol, waarin veel van wat ik in mijn eerdere loopbaan heb geleerd samenkomt.  Weten hoe processen lopen binnen een groot advocatenkantoor, de presentatie en communicatie op zitting in de rechtbank, onderhandelen, etc.